a világ karnyújtásnyira van...

Rólunk írták

Turizmus Trend 2012. januári-februári szám

"Nem mímelik a profizmust

A Mimézis Kft. turisztikai desztináció menedzsment szervezetek számára fejlesztett Live Guide szoftverét választotta a Velencei-tó legnagyobb turisztikai adatbázisát létrehozó gárdonyi helyi TDM 2011-ben. Tapasztalataikról Somossy Eszter, gárdonyi TDM menedzsert kérdeztük.

Miért egy hazai fejlesztés mellett döntöttek, a külföldi licencű, több tucat desztinációban működő TDM IT megoldások helyett?

Elsősorban azért, mert ár/érték arányát tekintve ez bizonyult számunkra a legmegfelelőbb választásnak, és mert úgy gondoltuk, hogy az elképzeléseinket a programozókkal személyesen és magyarul, ráadásul elég gyakran szeretnénk majd megbeszélni. Azt feltételeztük, hogy így rugalmasabban alakítható a rendszer az egyedi szükségleteinkhez.

És így lett? Megértették egymást? A programozókról az a hír járja, hogy „saját nyelvet” beszélnek, amit anyanyelvű partnereiknek sem mindig könnyű megérteni.

Igen, erről már én is hallottam… – válaszolja mosolyogva. A helyzet az, sokszor csodálom, hogy ők megértenek engem, bennünket, akik nem beszéljük az informatika nyelvét és csak egyszerű, hétköznapi módon tudjuk elővezetni, mit is szeretnénk. Sőt, nem csak hogy értik, hanem kitalálják, hogy amit mi szeretnénk, azt miként lehet okosan megvalósítani az IT támogatásával. Ismerik szervezetünk marketing, kommunikációs és üzleti célkitűzéseit és gyakran ők javasolnak nagyon praktikus megoldásokat. Nem túlzás állítani, hogy stratégiai partnereinkké váltak. Különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a turisztikai szolgáltatások piacán is eszméletlen tempóban hódít az Internet.

Egy civil szervezetnek fontos az értékesítés? Én úgy tudtam, hogy a desztináció menedzsment elsősorban marketingről, termékfejlesztésről, érdekképviseletről szól.

Egyrészt igen, másrészt nem csak azokról szól. Helyi TDM-ként fő feladatunk a Velencei-tó, Gárdony turisztikai ismertségének, a turisztikai bevételeknek növelése, a minőség és a fenntarthatóság elve mentén. Ugyanakkor ez elképzelhetetlen szolgáltatásfejlesztés nélkül. A TDM szolgáltatások, pl. az információ és az élmény garantálása a turistáknak, költséges feladat. Gondoljunk csak a minimum 3 fős munkaszervezet működési költségeire, amit nem támogat a TDM pályázat…. A TDM fenntartásához, tevékenységeinek fejlesztéséhez nélkülözhetetlen a hatékony üzletvitel, a rugalmas, vállalkozói szemlélet és a professzionális, innovatív megoldások alkalmazása pl. az IT területen. Ezekben látom igazán a Live Guide jelentőségét, a Mimézis partnerségének előnyeit. Persze, hogy fontos számunkra az értékesítés, de nekünk az is nagyon jó, ha a tagjaink jutnak több bevételhez, ha ők fejlesztik a vállalkozásukat, szolgáltatásaikat. Ehhez kínál egyesületünk a tagjainak, a Live Guide alapú visitvelenvceito.hu által egy XI. századi kommunikációs és értékesítési csatornát. Mondok egy példát. Kitaláltuk, hogy létrehozunk egy online „Tudástárat”, amiben összegyűjtünk minden információt (szöveges tartalmat, képet, audió és videó anyagot) a Velencei-tó turisztikai értékeiről. A látnivalókat GPS koordináták alapján rögzítjük a Live Guide rendszerünkben, így a honlapunk interaktív térképén strukturált információkat jeleníthetünk meg az attrakciókról, szolgáltatásokról. Ezek tetszés szerint csomagokba rendezhetők, róluk online ajánlatok kérhetők, és így a kínálat akár foglalhatóvá is tehető. Mindezen kívül a fejlesztés a minőség-fejlesztési céljainkat is szolgálja, hiszen a rendszerben rögzített információkat ún. E-learning tananyagba „gyúrjuk”, s a Velencei-tavi tagszolgáltatóink számára hozzáférhetővé tesszük azt a tudást, amelyet a vendégek magas színvonalú tájékoztatása érdekében minimálisan el kell sajátítaniuk a térség kínálatáról. Az interaktív térképen rögzített Tudástár alapja lehet pl. egy „okos idegenvezető” applikációnak is, amelyet szintén a Mimézis Kft. segítségével fejleszthetünk. Az említettek költségeire pályázati forrást is nyerhetünk. Szóval a Live Guide nem csupán honlap, hanem a turisztikai térségfejlesztési és TDM üzleti stratégiánk nélkülözhetetlen eszköze."

 

Turizmus Panoráma 2012. január-februári szám

"IT Élménytár Tokaj-Hegyalján és Zemplénben

Több mint portálfejlesztés

90 településen mintegy 600 turisztikai szolgáltató egyedi kínálatát gyűjti össze és mutatja be a Tokaj-Hegyaljai Borvidék és a Zemplén hamarosan induló közös turisztikai portálrendszere. A fejlesztést  a Vitour Landscape elnevezésű  INTERREG IV/C projekt segítségével hívják életre a térség turisztikai desztináció menedzsmentszervezetei, a szükséges IT technológiát pedig a Live Guide csapata biztosítja.

Az elképzelés több mint egyszerű portálfejlesztés. A cél egy jól működő élménytár kialakítása olyan háttér adatbázissal, melynek segítségével nemcsak a turisztikai szolgáltatók egyedi kínálatát, hanem a világörökségi értékeket is menedzselni  lehet. A katalógus és cloude technológiás rendszert a Live Guide csapata biztosítja, a mobil idegenvezetést pedig az MTA SZTAKI Guide@hand alkalmazásával oldják meg . A tartalmi és technikai fejlesztés során kiemelten fontos, hogy a feldolgozott adatokból többféle output legyen kinyerhető, amelyet hosszú távon a desztináció menedzsment szervezeteken túl a világörökségi menedzsment és – reményeink szerint – a borászati szervezetek is használhatnak majd. A munka nem könnyű, hiszen a TDM szervezeteknek nemcsak egymással, hanem a tagjaikkal is folyamatosan egyeztetni kell a portál arculatáról, tartalmáról, az operatív tervezési munkába pedig beleszólási jogot kap mindenki, aki felelősséget érez Tokaj-Hegyalja és a Zemplén identitásának alakításáért.

A projekt első szakaszában végignéztük Európa összes világörökségi borvidékének a hasonló projektjeit, ennek alapján állítottuk össze a saját munkatervünket, és fogalmaztuk meg az elképzeléseinket a szoftverfejlesztők (www.liveguide.hu) számára  is – nyilatkozta  Nagy Júlia TDM menedzser.[M1]  Az egyes programok, látnivalók bemutatása mellett szükségesnek érezzük, hogy a turisztikai szolgáltatók szolgáltatásait egy-egy élményelemként mutassuk be, amelyeket egymásra építve települési szinten is kialakíthatóak azok az élményláncok, amelyeknek hívószavai maguk a szolgáltatások lesznek, s amelyek az adott település, illetve földrajzi egység önmeghatározását, beazonosítását is könnyedén lehetővé teszi a szlogenek szintjén is. A szolgáltatókat arra kértük, hogy egy-egy mondatban foglalják össze számunkra, hogyan határoznák meg saját szolgáltatásuk egyediségét, vagy, ha kialakult szlogenjük van, küldjék  el azt nekünk.  A TDM szervezetek munkatársai ezekre építve határozzák meg az adott település egyedi imázsát, írják körül azt a hangulatot, amely a települési kínálatot komplex élménnyé teszi a vendégek számára. Ebből épül fel a helyi TDM-ek egyedi kínálata, amiből pedig a térségi kínálat, amelyet szintén a helyi TDM szervezetek koordinálnak, viszont földrajzi területi lehatárolásban jelenhetnek majd meg a kommunikációban.

Sokszor halljuk, hogy a legnagyobb probléma, hogy a szolgáltatók a vendégnek nem tudnak megfelelő mennyiségű és minőségű programot kínálni - mondja a TDM menedzser. A meglévő, ám sokszor ténylegesen szétszórt programelemek ismeretében  most arra teszünk kísérletet, , hogy egyetlen, komplex kínálattá gyúrjuk, egyértelművé téve a vendégek számára, hogy itt akár heteket is el lehet tölteni. Mindezt három, jól körülhatárolt alapon is megfogalmazzuk:

1. területi alapon, földrajzi területek szerint;

2.  termékalapon;

3. Helyi TDM szinten szolgáltatási alapon, helyi közösségekre lebontva.

A tervezési folyamat 2011 októberében kezdődött:  mára rendelkezésre áll a térség egészét lefedő vonzerőleltár, készül a fotótár, és nyelvi  fordítások; tervezés alatt áll a közös arculat, amely aztán a többi térségi projekt alapja is lehet. A térség öt TDM szervezetének munkatársai startra készek az adatfeltöltésre, melynek keretét a Live Guide TDM informatikai rendszere adja." 

 

Turizmus Trend 2011. novemberi szám

"Live Guide - Az élet habos torta

Nélküle is lehet élni, de nem érdemes. Három éve használjuk a szoftvert aktívan, a saját szervezésű utazásaink értékesítésére és még számtalan sok mindenre – kezd beavatni a Live Guide touroperátori webes rendszerének felhasználásába Grünwald Zsolt a szombathelyi Iseum Tours utazási iroda szakmai vezetője. - Egy kifejezéssel is lehet jellemezni: feladatra szabott megoldás. Amikor először láttuk a teljes rendszert a Mimézis Kft. siófoki irodájában azt mondták: ez egy TDM szervezet teljes működését képes megtámogatni.

- Miért fontos ez egy utazási irodának?

Utazásszervezőként tudtam, minden turisztikai termék más és más paraméterekkel rendelkezik – ahogy a turizmus-menedzsmentben is szinte minden megtalálható. (Valójában a TDM szisztémájában nagyon hasonlít az utazásszervezésre, csak a fókusz van máshol). Más jellemzőkkel bír egy körutazás, megint más egy szálláshely foglalása, eladása és teljesen más egy DVD vagy útikönyv, netán egy színházjegy. Mindezeket egy azonos felületen kezelni, készletezni, számlázni - ilyet még nem láttam eddig, a Live Guide volt az első olyan rendszer, ahol „élőben” láttam mindezt.

Bármit kérdeztem, igen volt a válasz. Tudok-e azonnal híreket, információkat kitenni a honlapra? Tudom-e azonnal mérni a weboldalak látogatását, látom-e ki mit nézeget vagy foglal éppen? Van-e e-mail marketing lehetőség, törzsvásárló kezelés, hitelkártya vagy üdülési csekk elfogadás, feldolgozás? A rendszer rendkívüli részletességgel alakítható és ez a dinamika volt ami, mint utazási irodát először magával ragadott. Később pedig a fogadókészség a fejlesztői oldalról.

- Mit jelent ez a gyakorlatban?

A munka során számos igény merült fel, sok mindent kipróbáltunk. Ami bevált megtartottuk, ami nem azt kidobtuk. Talán ez is hozzájárult ahhoz, hogy Live Guide újabb generációja lényeges ergonómiai előnyökkel bővült, és ez a pultban ülő kollégáknak és természetesen a weboldalakat böngésző látogatóknak, vevőknek is kényelmet, felhasználói élményt jelent.

- Van-e tervben bővítés a rendszer felhasználását illetően?

Nagyon várom a Live Guide „dobozos” utazási irodai változatát, ami – ha jól tudom – egy bérelhető változat lesz, és ezáltal elérhető, tervezhető, mint költség is. A rendszer elterjedése a szakma körében ugyanis hatékonyabb együttműködést tenne lehetővé szervező-szervező és szervező-közvetítő között. A magyar piacra szabott komplex megoldás olyan előnyöket ígér, mint pl. az utazások online foglalhatósága a közvetítőn keresztül oly módon, hogy azt a közvetítőnek nem kell külön rögzítenie, hanem az adatok közvetlenül a túraszervező adatbázisából érhetőek el (B2B2C). Úgy számolom ezzel kb. 75%-kal lehetne csökkenteni az adatrögzítéssel töltött időt, ezzel együtt számottevően csökken a hibalehetőségek száma.

- Ez elég komoly változásnak hangzik, ha sikerül a megvalósítás, mire lehet fordítani a felszabaduló kapacitást?

A felszabaduló időt az egyre fontosabb ügyfélgondozásra és utazási tanácsadásra lehet fordítani, amit ugyancsak támogat a Live Guide újgenerációs megoldása. Valamint kutatás-fejlesztésre, ami olyannyira hiányzik a szakmából. Észre kell vennünk, hogy a válság, változás! Ami tegnap igaz volt, az mára már nem az. Az internet átrendezi a turisztikai fogyasztási szokásokat. Ezt is ki tudja szolgálni az utazási irodai szektor, ha akarja. Ehhez pedig piackutatás és jó eszközök kellenek. Szerintem a Live Guide ilyen!"

 

Turizmus Panoráma 2011. novemberi szám

"Szomszédoló

Az Ukrán-Magyar Területfejlesztései Iroda 2011. elején a Határon átnyúló desztináció-menedzsment Kárpátalján és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (0901/048) projekt keretén belül vásárolta meg a Mimézis Kft.-től a Live Guide idegenforgalmi szoftver használati jogát.

A Live Guide információs és foglalási rendszer segítségével épülő TDM-szervezetünk a legújabb szakmai kihívásoknak is meg tud felelni. A Live Guide éppúgy alapvető fontosságú a szervezet napi munkájában, mint a turisztikai ajánlatok gazdaságos piacra vitelében. Funkciói között a turisztikai témakört teljesen lefedő szolgáltatásokon kívül olyan napi tevékenységekben is segítséget nyújt, mint pl. pénzügyi tevékenységek (számlák, megrendelések, foglalások teljes körű intézése és kezelése), jelentések és nyomon követések mind a felhasználók, mind pedig az adminisztrátorok vonatkozásában.

A szoftver technológiai megoldásai kifejezetten a TDM szervezetek igényeire és munkájának támogatására szabottak, segítenek a tervezésben, a termékek és csomagok kidolgozásában, valamint a webshop segítségével az online értékesítésében is. Funkciói 100 %-ban az interneten keresztül elérhetőek, nincs szükség költséges hardware- és szoftvertelepítésre. Önálló arculat kialakítását teszi lehetővé mind a TDM szervezet, mind pedig a társult partnerek számára.

A szoftvernek köszönhetően sikerült integrálnunk mindazokat a honlapokat, melyeket Irodánk eddig működtetett. Így az ungvári és a beregszászi turisztikai információs központ kínálata egy oldalon szerepelhet, sőt a nemrég alakult turisztikai információs irodák hálózata is szerepet kapott a honlap szerkesztésében, valamint a közös hírlevél összeállításában.

Kárpátalján a legtöbb civil szervezet és falusi turisztikai szolgáltató számára nehéz saját honlapot fenntartani, azt folyamatosan, naprakész információkkal bővíteni, tartalmát több nyelvre lefordítani. A Live Guide szoftvernek köszönhetően partnereink válláról sikerült levenni ezt a terhet, illetve mérsékelni azt, mert ezentúl lehetőségük van termékeiket és szolgáltatásaikat weboldalunkon keresztül hirdetni és népszerűsíteni.

A program egyik nagy előnye, hogy támogatja a csoportos munkavégzést - kollégáink egyszerre több nyelven is felvihetik a frissítéseket azonos időben és a tartalmak azonnal hozzáférhetővé is válnak. Az interaktív térképpel a látogatók egyedileg tervezhetik meg saját útvonalukat, a megye bármely pontjáról indulva. A térképen megjelenő színes piktogramok megkönnyítik az eligazodást, és leegyszerűsítik a látnivalók, szálláshelyek beazonosítását.

Az Utazástervező programfül segítségével mindenki hatékonyan, tetszés szerint válogathatja össze a különböző szolgáltatók ajánlatait. A „csomagolás” után pedig rendezheti, törölheti a kiválasztott tételeket, de akár egyből ajánlatot is kérhet, vagy elküldheti e-mailben magának, illetve ismerőseiknek.

Kárpátalja megye új turisztikai portálja mögött, Ukrajnában elsőként, a legújabb Live Guide TDM szoftver fut, amely lehetővé teszi az online szállásfoglalást, a rendezvények dátum szerinti keresését, ügyfélbarát felületével megkönnyíti a látogatók kiszolgálását, háttérmenedzsment rendszerével segíti a színvonalas turisztikai marketingmunkát. A honlap novemer 1-ig teszt üzemmódban működik, folyamatosan bővülő adattartalommal. Legyen a vendégünk és tervezze meg kárpátaljai kirándulását egyszerűen! www.karpataljaturizmus.info" (Tarpai József)

 

Turizmus Trend 2011. októberi szám

"Felhasználóbarát „szoftver-viszonyok”

A Live Guide idegenforgalmi szoftver és az IMA integrált vállalatirányítási rendszer most piacra került, legújabb verziói már alkalmasak az adatcserére.

A közös tulajdonosi érdekeltségi körbe tartozó IMA integrált vállalatirányítási szoftver és a Live Guide turisztikai rendszer a hosszú távú együttműködést tűzte ki célul, mind felhasználó, mind finanszírozási szempontokat figyelembe véve. A szoftverek közötti adatátadás megvalósításával, a két rendszer eleget tesz az új Széchényi terv keretein belül megjelent pályázati kiírásnak (ld. GOP-211-2.2.1; KMOP-2011-1.2.5)

A Mimézis Kft. által folyamatosan fejlesztett Live Guide (www.liveguide.hu) tökéletesen megfelel az idegenforgalmi szektorban tevékenykedők összetett szolgáltatásértékesítésének kiszolgálására, legyen szó szállodáról, utazási irodáról, vagy éppen helyi, térségi és regionális TDM szervezetről. Internetes értékesítő motorja szakma specifikus, a hozzá tartozó egyéb modulok további üzleti előnyt biztosítanak a felhasználóknak.

Az In mid Air ERP Kft. által létre hozott IMA integrált vállalatirányítási szoftver (www.imaerp.hu) legnagyobb előnye modulos felépítése és a részletes, tetszés szerint összeállítható vezetői információk sokasága, mellyel hatékonyan lehet működtetni bármilyen kis- és középvállalkozást anélkül, hogy a felelős vezető elveszne az adatok halmazában, ezzel mintegy fénycsóvaként funkcionál a végeláthatatlan számlatengerben.

A Live Guide és IMA együttes működése számos terhet levesz egy cégvezető válláról: a Live Guide rendszerrel működtetett weboldal által generált foglalások és értékesítések pontos, precíz, átlátható könyvelését az IMA garantálja. A Live Guide internetes statisztikai és marketing funkciója pedig kiegészíti az IMA ERP menedzsment modulját, melynek segítségével olyan lekérdezési, csoportosítási, valamint grafikus felületeket hozhat létre, amelyek egyszerűbbé, átláthatóbbá, gyorsan értelmezhetővé teszik a kimutatásokat, jelentéseket, statisztikákat.

A két program együttes működésével hosszú távon nő a munkaidő kihasználtsága, hiszen mindkét rendszer online is elérhető, támogatja a csoportos munkavégzést, akár távoli kapcsolatokon keresztül is. A kiszervezett, külső könyvelő kollégával a kapcsolattartás online is folyamatossá válik, a könyvelési adatok, mérlegek, kimutatások azonnal kézzel foghatóvá válnak.

A turisztikai szektorban valamint a kis- és középvállalkozások körében is egyaránt meghatározó jelentőséggel bírnak a különböző pályázati lehetőségek. Ezeknek a nyertes pályázatoknak azonban gyakran nehézkes és rendkívül bonyolult az elszámolása. Ezen elszámolásokhoz nyújt segítséget az IMA: átláthatóvá teszi az egyes projektek megvalósulásának menetét és az aktuális pénzügyi fedezetet.

A Live Guide és IMA ERP egyidejű működése lehetővé teszi, teljes átláthatóságban irányítsunk egy idegenforgalmi vállalkozást növelve az értékesítési volument és a piaci részvételt, úgy hogy közben a készhez kapott részletes információk segítségével időben elkészíthetjük a rövid, közép és hosszú távú működési koncepciókat.

További információkért látogasson el weboldalainkra, vagy jelentkezzen Nyílt Napunkra! Számítunk Önre!"

 

Turizmus Panoráma 2011. október szám

"TDM újítások Siófokon!

A Siófoki Fürdőegylet is az IMA vállalatirányítási rendszert választotta

Az idei évben Siófok a megújulások és a változások helyszíne. A város központja teljes átalakuláson ment át, Siófok szimbóluma, a Víztorony hamarosan átadásra kerül. Ide költözik majd a Tourinform Iroda is, az elkészülő Plaza épületével szemben. A változások reményteljes ígérete, hogy a jövő szezon a korábbiakkal ellentétben még erőteljesebb lesz, és a Siófoki TDM által üzemeltetett Tourinform Iroda a régi, központi helyére visszakerülve, még hatékonyabban töltheti be feladatát.

Az idei szezonban, az átalakítási munkálatok idején is töretlen munka folyt a helyi TDM szervezet, a Siófoki Fürdőegylet keretein belül. Az internet térhódítását kihasználva a nyáron a www.siofokportal.com oldal fejlesztése került előtérbe. A Live Guide újabb verzióját aktiválva az oldal információtartalma bővebb lett, és a látogatók számára könnyen kezelhetővé vált.

A weboldalra ingyenesen kerülnek fel a fürdőegyleti tagok, a közcélú információkat (pl. látnivalók, hírek, közlekedés, stb.), valamint a városi eseményeket az Egyesület frissíti.

Az adminisztrációs felület változtatásai megkönnyítették az ügyfélkezelést, az új megoldások még sikeresebben biztosították a vendégek kiszolgálását, és tájékoztatását. Az adatokat akár a szolgáltató maga is frissítheti, ezzel biztosítva a naprakész, pontos információkat. A szálláshelyközvetítés jelentős bevételi forrása az Egyesületnek, ami az oldal átalakításával, a szabad kapacitás feltöltésével új lehetőséget nyitott az értékesítés hatékonyságának növelésében. A foglalások alapján kiállított voucherek szerinti elszámolás a szálláshelyadókkal is egyszerűbbé vált.

A honlap – és ehhez kapcsolódóan a TDM – informatikai hátterének fejlesztésére természetesen további tervek is készültek az érdeklődők és a partnerek teljes mértékű kiszolgálása érdekében. A következő szezonban már maradéktalanul működik az E-Contact Call Center (DDOP2.1.3./C-2009-0002 pály.; Live Guide fejlesztés), melynek segítségével nagyszámú telefonhívás, internetes kérés kezelhető egy időben hatékonyan. Feladata a kapcsolattartás a szervezet tagságával, valamint a leendő és a már meglévő ügyfeleivel. Az E-Contact Call Center szolgáltatással a vendégéjszakák száma folyamatosan emelhető, az előfoglalás nélküli turisták körében is. Az előzetes foglalás nélkül utazó turisták száma a felmérések és a tapasztalatok alapján jelentősen nőtt az elmúlt években. Ez az utazási tendencia várhatóan nem változik, sőt az utazási szokások felméréseit tekintve még további növekedés várható.

Terveink szerint a back office funkciókat az IMA vállalatirányítási rendszer szolgálja majd ki 2012. januárjától. A programot szintén a DDOP2.1.3./C-2009-0002 sz. pályázat finanszírozásával sikerül bevezetni. A zökkenőmentes átállás előkészítése már elkezdődött. Az integrált vállaltirányítási rendszer használatával jelentős adminisztrációra fordított idő takarítható meg. Legfőbb előnyei közé tartozik, hogy a könyvelés innentől elérhetővé és átláthatóvá válik, továbbá a szervezeti sajátosságok miatt a naprakész információk alapján megjeleníthető menedzserinformációk online elérhetősége igen jelentős előnyt generál az Egyesületnek.

Arra törekszünk, hogy ne csak új városkép fogadja az érdeklődőket, hanem olyan kiszolgálás is, amely maximálisan bemutatja a meglévő széles körű kínálatot, könnyen elérhetővé teszi a szórakoztató és kulturális rendezvényeket, és hatékony, gyors szolgáltatásértékesítést tesz lehetővé."

 

Turizmus Trend 2011. szeptemberi szám

"A vezetői döntések szabadsága

A Mimézis Kft. (Live Guide) fejlesztői 3 évvel ezelőtt kezdték meg egy vállalatirányitási rendszer fejlesztését. Ez alatt a hosszú idő alatt az állandósult fejlesztői és szakértői csapat In mid Air ERP Kft. néven alapított céget. Az új szemléletű vállalatirányítási rendszer az IMA nevet kapta.

Honnan jött ez az elnevezés? – kérdezzük Skultéti Ilonát, a cég egyik ügyvezetőjét.

Olyan rendszer kifejlesztését tűztük ki célul, ami az adatok egyszeri, gyors és hatékony feldolgozásával olyan stratégiai információkhoz juttatja a vezetőket, ami akár a cégnévben foglalt ég és föld közötti szabadság érzését is megadhatja.

Ez elég megfoghatatlan, költői megfogalmazás. Mitől más ez, mint bármely más vállalatirányítási rendszer?

Jelen esetben az adatokat a felhasználók egyetlen egyszer rögzítik – iktatáskor. Az adatok a rendszerben logikus automatizmusokon keresztül kerülnek feldolgozásra, azaz a rögzítést követően azonnal értelmezhetőek egyedi riportokban, vezetői jelentésekben.

A másik nagy előnye, hogy ez egy bárhonnan elérhető online rendszer: tehát az eddigiekhez képest szükségtelenné válnak a telefonos egyeztetések, a helyhez kötöttség.  Hosszabb távon a könyvelői munka is csökken. Kiszervezett könyvelés esetén nincs dupla nyilvántartás.

Mint adótanácsadó, Ön miben látja az IMA rendszer előnyét?

A vállalatirányitási rendszer használatával jelentős idő takarítható meg a bizonylatok beérkezése és feldolgozása között. Klasszikus esetben napokig gyűjtjük az anyagot, könyvelőhöz visszük, majd ott feldolgozásra kerül. Ez alap esetben is 1 hónap csúszást jelent. Éppen ezért a vállalkozások többsége saját nyilvántartást vezet, hogy a pénzügyeit kézben tudja tartani.

Az IMA mindezt kiküszöböli, ezzel is lehetővé téve a vezetők up to date informálását, és láthatóvá válik napi szinten a gazdálkodó szervezet cash flow képe, mely lehetőséget teremhet a vezetés számára a gazdasági helyzetből adódó előnyök jobb kihasználására

Ki a célcsoport?

Általánosságban a kis- és középvállalatok. Azokat céloztuk meg, akiknek egy nagy vállalatirányítási rendszer bevezetése szinte elérhetetlen. Kiemelten azok a gazdasági társaságok, vállalkozói érdekcsoportok lehetnek érdekeltek, akik akár több cég felett is diszponálnak, és ezek adatait külön-külön és egyben is látni akarják. A másik prioritás az idegenforgalom: utazásszervezők, utazásközvetítők és TDM szervezetek.

A turizmushoz köthető vállalkozások beruházási hajlandósága jelentősen függ a forgalomtól. Miért járnak jól, ha erre költenek?

Ezek a beruházások 2-3 éven belül térülnek meg. Rövid távon azonban a rendszerezett információk igen jelentős versenyelőnyhöz juttatják a vállalkozásokat.

Az ilyen irányú beruházási költségekre – mint például az ERP (vállalatirányítási) és CRM rendszerek bevezetése, internetes megjelenés és értékesítés, stb. – jelenleg is lehetőség van az Új Széchenyi Terv pályázat keretében támogatást nyerni. A kiírásnak a szoftvereink teljes mértékben megfelelnek.

Miért pont a Turizmus Trendet választották szinte elsőként, hogy a fejlesztést bejelentsék?

A cég tulajdonosi körének múltja, és kapcsolatai igen erősen összefonódnak az idegenforgalommal. Szívügyünknek tartjuk az ez irányú fejlesztést, és nem utolsó sorban a Live Guide felhasználóknak kínálunk egy olyan back office-t, mely igen nagymértékben megkönnyíti a munkájukat.

Adótanácsadóként milyen kötődése van az idegenforgalomhoz?

Ügyfeleim között több utazási iroda, vagy idegenforgalmi érdekeltségű vállalkozás van. Az ő mindennapi gondjaik az én gondjaim is.

Kihívást jelentett számomra a turizmusra, idegenforgalomra vonatkozó törvényi előírások sokszor kusza tengerében eligazodni, és megtalálni a jogszabályi előírásoknak megfelelően ügyfeleimnek a legkedvezőbb utat, úgy a bizonylatolásban, mint az adózásban. Éppen ezért szívesen ajánlom mindenkinek ezt a programot."

 

Turizmus Panoráma 2011. szeptemberi szám

"Töretlen fejlesztések a Mimézis Kft-nél

Piacra került a Mimézis Kft. által kifejlesztett Live Guide TDM szoftver legújabb verziója.

Live Guide egy teljes egészében hazai fejlesztésű, a Magyarországon forgalomban lévő idegenforgalmi szoftverek egyike. Alap tulajdonságai közé tartozik, hogy általános felhasználói ismeretekkel kezelhető, személyre szabható, szabadon alakítható, nincsenek korlátai. Modulos felépítése teljes egészében idegenforgalmi szemléletű.

Az rendszer új változata számos praktikus megoldást kínál a TDM szervezetek részére: az utazástervező program segítségével hatékonyan, tetszés szerint válogathatjuk össze a különböző szolgáltatók ajánlatait. A „csomagolás” után rendezhetjük, törölhetjük a kiválasztott tételeket, de akár egyből ajánlatot kérhetünk, vagy elküldhetjük e-mailben saját, vagy ismerőseink részére.

A TDM szervezet által, önállóan beállítható Interaktív térképen, minden desztináció, térség, vagy régió saját maga készíthet sétákat, túraútvonalakat, feltűntetve rajta az úti cél látnivalóit. A színes piktogramok nagyban megkönnyítik az eligazodást, és leegyszerűsítik a látnivalók beazonosítását.

A Live Guide Browser elnevezésű Facebook alkalmazás által a Live Guide rendszert használók teljes egészében megjelentethetik kínálatukat a Facebookon is saját Facebook és weboldaluk oldaluk mellett. Ezen a felületen is lehetőség van a nagyközönség elé vinni a szállás, desztináció, gasztronómia és esemény ajánlatukat, így a Live Guide Browser segítségével egy plusz, ingyenes reklámfelülethez juthatnak a TDM szervezetek.

A Live Guide legújabb  verziója már bevezetésre került a siófoki Fürdőegylet Turisztika Egyesület rendszerén is. Az Egyesület és annak elődje közel 8 éve a Live Guide használója. Az új rendszer verzió bevezetését hamarosan egy teljes dizájn váltás követi.

Szintén a legfrissebb Live Guide szoftvertverziót használhatja a kárpátaljai Ukrán-Magyar Területfejlesztési Iroda, akik a Live Guide webáruz részét is aktíválták, így helyi termékeiket internetes felületen is értékesíthetik majd.

A Mimézis Kft. tevékenysége jócskán túlmutat a Live Guide idegenforgalmi szoftver fejlesztésétől, hiszen, számos weboldal elkészítése a cég nevéhez köthető. Legutóbbi fejlesztésük a www.visitvelenceito.hu, ahol ugyan nem kifejezetten TDM szoftvert alkalmaznak, viszont a weboldal programozási munkálatait a Mimézis csapata végezte.

De a Kft. ezen a ponton sem áll meg a fejlesztésben: vezetőinek érdekeltségi köréhez jó néhány vállalkozás üzemeltetése köthető. Ezek közül kiemelt szerepet kap az IMA ERP Kft., amelynek fő profilja egy, az eddigiektől eltérő vállalatirányítási rendszer fejlesztése.

Az IMA ERP vállaltirányítási szoftver a kereskedőcégek, gyártó- és/vagy készletre vásároló (franchise, nagykereskedő), idegenforgalomban dolgozó, továbbá nyilvántartott eszközparkra támaszkodva szolgáltatást nyújtó vállalkozások komplex vállalatirányítási rendszere, mely modulos felépítésének köszönhetően teljes egészében kiszolgálja a kis- és középvállalkozások és egyéb szervezetek különböző igényeit. Egyszerűen átlátható, egységes, felhasználóbarát, kellemes felülete bárki számára könnyedén megérthető. Ráadásul más vállalatirányítási rendszerekhez viszonyítva ugyanannyi időbeli ráfordítással, több és hasznosabb nyilvántartásokat és információkat szerezhet. Online felületen is használható, így a Live Guide-hoz hasonlóan bárhonnan, bármikor elérhető, szerkeszthető felületű. Moduljai közé tartozik a CRM rendszer, Pénzügy, Számlázás, Készlet, Menedzsment, Projektek-rendezvények és Szállítás funkciók, melyek segítségével teljesen legenerálható egy szervezet pénzügyi rendszere, könyvelése és a tervezéshez szükséges vezetői információk különböző halmaza.

Az IMA ERP és a Live Guide rendszerei összekapcsolhatóak, ezáltal egymással „karöltve” komplexen és átfogóan képesek biztosítani egy idegenforgalmi szervezet működéséhez szükséges integrált adminisztrációs hátteret.

"2011. május 18-án elindult a Velencei-tó térségi turisztikai portálja a www.visitvelenceito.hu, melynek fejlesztési munkálatait a Live Guide csapata végezte.
A weboldalon megtalálhatók az odautazást segítő hasznos információk, látnivalók, szállások, szolgáltatások, aktív és egyéb programlehetőségek. Tippeket szerezhetünk a szünidőre kerékpárral vagy gyalogosan, de akár önállóan is készíthetünk csomagot az utazástervező program segítségével, ahol tetszés szerint válogathatjuk össze a különböző szolgáltatók ajánlatait. Az interaktív térképen könnyedén végigjárhatjuk a Nordic Walking túraútvonalakat, a Madárdal Tanösvényt, vagy eljuthatunk a Sarvajc körösztjéhez. A webshopban már akár utazás előtt hozzájuthatunk a térség kiadványaihoz. 2011. július 27-ig pedig internetes nyereményjátékon vehetünk részt, ahol többek között sorsolásra kerül egy Velencei-tavi hétvége a Vital Hotel Nautis Superior négycsillagos szállodában."

 

Turizmus Panoráma Bulletin

"Új szakemberrel bővült a Live Guide csapata

Schőnig-Palitz Izabella személyében új értékesítési menedzser csatlakozott a Live Guide idegenforgalmi szoftvert kifejlesztő és forgalmazó Mimézis Kft. csapatához. A fiatal szakember a veszprémi egyetem  idegenforgalmi és szálloda szakos közgazdasági diplomájának megszerzésével egy időben és azt követően is az eplényi sípálya értékesítési és marketing menedzsereként tevékenykedett. Nevéhez köthető  a sípálya országos ismertsége, látogatottságának ugrásszerű növekedése. Jelenlegi feladatkörének célja, hogy szakmai végzettségét és értékesítési tapasztalatait ötvözve széles turisztikai körben ismertté tegye a hazai TDM-ek feladatait teljes egészében kiszolgáló idegenforgalmi szoftvert."

 

Turizmus Panoráma Bulleting, Turizmusonline

"12 évvel ezelőtt Siófok azoknak az első magyarországi városoknak a sorában volt, amelyeknek honlapja felkerült a világhálóra. Már a kezdetektől részletes anyagokat, sok-sok aktuális információt találhattak a városról a neten szörfözők. 2006-ban egy statisztikai modult állítottak be /Mimézis Kft./, amely a webszerver találati adataiból dolgozik. 2008-ban a rendszer 6 355 191 találatot regisztrált, vagyis összesen ennyi lekérés volt az oldalakról. A csúcs az elmúlt év júliusában volt, 1 303 117 találattal. http://www.siofok.hu/"

 

Turismus Panoráma, 2009. januári szám

TDM-informatikai háttér
Rendszertámogatás uniós forrásból

Jelenleg is több vállalkozás kínál olyan szoftvereket, melyek alkalmasak a térségi desztinációmenedzsment feladatok teljes körű kiszolgálására. Beszerzésüket a hamarosan megjelenő pályázatnak köszönhetően uniós forrás is támogatja majd.

Kérdés csak az, hogy e piaci szereplők közül valamennyi megfelel-e majd a kiírási feltételeknek. A kiírásban a pályázható célok között várhatóan e-turisztikai fejlesztések címszó alatt nyerhetők el források informatikai, értékesítési és kommunikációs rendszer fejlesztésére. Egy-egy TDM-projekt támogathatóságának eleve feltétele is lesz, hogy a munkaszervezet olyan informatikai rendszert működtessen, amely ellátja a pályázati dokumentációban megjelölt kötelező, és igény szerint az opcionális feladatokat. Meglevő rendszer használata esetében pedig elvárás lesz a kiíró által előírt kötelező funkciók biztosítása a projekt befejezéséig. Az informatikai rendszer kiépítéshez a pályázatban eszközbeszerzés és képzés is kapcsolódhat.

A turisztikai szakállamtitkárság a TDM pályázatok szakmai előkészítése során elkészített egy általános tanulmányt, mely alapján szakmai minimum kritériumrendszert állítottak fel arról, mit kell feltétlenül tudnia egy 21. századi TDM informatikai rendszernek. Eszerint egy helyi TDM informatikai rendszer fő célja, hogy üzleti előnyt kovácsoljon a következő fő szempontok mentén: (1) a helyi szakmai munka megfelelő színvonalú támogatása; (2) kellően részletes, folyamatosan aktualizált információs bázis kialakítása és fenntartása; valamint (3) a turisztikai kereslet tájékozódási, ügyintézési igényeinek megfelelő kiszolgálása.

Az alkalmazandó szoftverre vonatkozóan megfogalmazódott néhány központi minimum elvárás az alábbi fő témakörök mentén: interface nyelve(i); érintőképernyő; keresés, listázás; foglalás; pénzügyi folyamatok; interaktív eszközök; portál jellegű szolgáltatások; egyéb külső csatlakoztatható adatforrások; termék és ügyfélmenedzsment, információmenedzsment stb.

További részletek nem ismeretesek, de információink szerint a fentieken túl támogatást azokra a TDM informatikai rendszerekhez lehet majd igényelni, melyek integrálhatók a nemzeti turisztikai adatbázisba, az MT Zrt. és a Tourinformok által jelenleg is használt NETA-ba is.

A kiforrott kapcsolatrendszerrel rendelkező (esetenként tanácsadással is foglalkozó) régóta piacon lévő cégek rendszerei mellett az elmúlt hónapokban új szereplők is megjelentek: akad, amelyik új fejlesztéssel, s van olyan is, mely külföldön már kipróbált és bizonyított rendszerrel jelentkezett. A cégek bíznak benne, hogy a TDM-hálózatnak a pályázatok megjelenése után várható robbanásszerű bővülése során a munkaszervezetek nem érdekcsoportok javaslatai mentén választanak majd, hanem a tényleges igényeiket pontosan felmérve az azoknak leginkább megfelelő megoldás mellett döntenek. Döntés előtt leginkább azt érdemes megvizsgálni, hogy hosszú távon melyik megoldás kifizetődőbb (fenntartási, üzemeltetési és frissítési szolgáltatások költségei), a szervezetnek mennyire kell „hozzákötnie” magát az adott céghez (adatbázisok, partnerlisták stb.), és megoldható-e, hogy a korábbi, saját fejlesztések (pl. honlap, hírlevélformátum stb.) átemelhetők legyenek, hogy azok ne vesszenek kárba.

A TDM-informatika piacán újoncnak számító Mimézis Kft.-nél (www.liveguide.hu) elmondták: a szakállamtitkárság által a tanulmány elkészítésére felkért külső szakértő őket is megkereste, s a rendszerük értékelését szolgáló öt oldalas kérdőív kitöltése során gyakorlatilag nem merült fel olyan felvetés, melyre ne kínálna megoldást a cég saját fejlesztésű rendszerében. A több mint 400 modulból álló LiveGuide-ban megoldott a keresőoptimalizálás, alkalmas hírlevelek és marketingkampányok levezénylése és hatékonyságának mérésére, statisztikák készítésére stb. Mivel pedig az alapszoftvere eredetileg egy webáruház rendszer volt, a szakmai feladatokon túl alkalmas adatbázis-kezelésre, ügyvitelre, számlázásra és pénzügyek kezelésére stb. is.

Úgy alakították ki, hogy a felhasználó később egy az egyben importálni tudja belőle a teljes adatbázisát, és átviheti egy másik rendszerbe, azaz, nincs meg az a veszély – melyet magában rejt néhány fejlesztés –, hogy a megrendelő kiszolgáltatottá váljon a rendszer szállítójának.

Programjuk kompatibilis a NETA-val, az Amadeusszal és szeretnének konvertálható kapcsolatokat teremteni más rendszerekkel is.

Európa-szerte ismert cég hazai képviselőjeként, (3600, egymással is kommunikálni tudó, a rendszerüket használó desztináció referenciájával) lépett piacra a Feratel Hungary (www.feratel.hu), mely az utóbbi hónapokban nyitott komolyabban a TDM-ek felé. Deskline nevet viselő programjuk valamennyi, a turisztikai terület jellegéből adódó sajátosságra kínál megfelelő alkalmazást, képes az adatbázisok építésére és kezelésére (pl. rendezvények, vendégadatok tetszőleges bontásban,) kedvezménykártyák, prospektusrendelés, kártyás fizetés kiszolgálására. Kiegészíthető közvetlen foglalási rendszerrel, melyet a vendégek az információs pontokon érintőképernyős felületen is használhatnak.

A terméknek több előnye is van, például, hogy a turisztikai információs rendszer bármilyen meglévő honlapot ki tud szolgálni, a szolgáltató maga tudja adatbázisát generálni, és a legalapvetőbb infrastruktúra (kisebb kapacitású számítógép és internet) elegendő hozzá. A szoftver attól is vonzó lehet, hogy a felhasználónak nem kell megvennie, hanem csak bérelni, havidíjas rendszerben, 100 százalékos szervereléréssel, a későbbi, fejlettebb verziók ingyenes frissítésével.

N. A.